درمان ریشه دندان، روت کانال

عصب کشی دندان بزرگسالان

 عصب کشی دندان بزرگسالان در مواردی انجام می‌شود که پالپ، آسیب برگشت‌ناپذیر دیده است و چاره‌ای به جز تخلیه و تمیزکردن آن و پرکردن آن با مواد پرکننده مخصوص، وجود ندارد.

همه دندان‌ها سه‌لایه اصلی دارند، اگر بخواهیم از بیرون به داخل نام ببریم: در ابتدا لایه مینا قرار دارد که سفیدرنگ است و از بخش‌های آسیب‌پذیر داخل دندان محافظت می‌کند. لایه دوم عاج لایه است که زیر مینا قرار دارد و رنگ آن به زردی می‌زند. لایه آخر که تنها بخش زنده دندان است پالپ هسته نام دارد. پالپ خانه عصب دندان و رگ‌های خونی است که دندان را تغذیه رسانی می‌کند.

عصب کشی دندان بزرگسالان در مواردی انجام می‌شود که پالپ، آسیب برگشت‌ناپذیر دیده است و چاره‌ای به جز تخلیه و تمیزکردن آن و پرکردن آن با مواد پرکننده مخصوص، وجود ندارد. در این مطلب در مورد عصب کشی دندان بزرگسالان توضیحاتی کامل خواهیم داد. همه افراد ممکن است در طول زندگی سر و کارشان به دندان‌پزشکی بخورد و دندان‌پزشک تشخیص به انجام عصب‌کشی دهد.

پس بهتر است اطلاعات ابتدایی و همچنین نکاتی را در خصوص این نوع درمان و سلامتی بدانید. کلینیک دندانپزشکی دکتر پردیس اعتضاد کیهانی شما را به خواندن این مقاله دعوت میکند

آسیب‌دیدن پالپ

موارد زیر به شایع باعث آسیب‌دیدن پالپ می‌شود:

  • شکستن دندان طی یک حادثه مانند تصادف، زمین‌خوردن یا بازی.
  • پوسیدگی عمیق دندان اگر درمان نشود به پالپ می‌رسد.
  • نشت پرکردگی قدیمی یا نامناسب که باعث پوسیدن زیر دندان می‌شود.
  • آبسه دندان (باکتری‌ها و مواد ناشی از پوسیدگی دندان باعث ایجاد عفونت یا به اصطلاح آبسه دندان می‌شوند.)

اگر دندان‌درد شدید دارید و یا یکی از دندان‌های شما متورم شده و رنگ اطراف آن تغییر کرده است، به این دلیل است که باکتری‌ها از طریق پوسیدگی‌های درمان نشده وارد دندان شما شده‌اند که این امر باعث می‌شود دندان دچار عفونت ‌شود. در این موقعیت باید عصب کشی کنید تا بتوانید دندان‌های خود را حفظ کنید. در صورت درمان نکردن دندان، عفونت تشدید شده و مجبور می‌شوید دندان را  بکشید. همچنین پس از عصب کشی همچنان برای بررسی مواد قدیمی پرشده دندان باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا اگر از دندان جدا شده یا ترک‌خورده باشد هر چه زودتر تعویض شود.

برخی از علائم شایع آبسه دندان عبارت‌اند از:

  • درد دندان یا درد فک
  • تورم اطراف دندان
  • ترک‌خوردگی همراه با درد
  • آسیب‌دیدگی‌های مشهود دندان
  • آبسه در لثه
  • تغییر رنگ دندان
  • تورم صورت، گردن یا سر

عصب کشی دندان بزرگسالان

بعضی افراد تصور می‌کنند که اگر دندان‌درد برطرف شود دیگر نیازی به عصب کشی ندارند. توجه داشته باشید با پیش رفتن عفونت ممکن است این علائم از بین بروند چون پالپ نابود شده و عصب‌ها دیگر پیامی ارسال نمی‌کنند. ممکن است تصور کنید دندانتان خوب شده است اما در واقع عفونت گسترش‌یافته است؛ بنابراین اگر اقدام به درمان نکنید، علائم زیر پدیدار می‌شوند:

  • در هنگام جوییدن غذا درد شدیدی در ناحیه دندان حس می‌شود.
  • در اطراف دندانی که گرفتار درد است، لثه ورم می‌کند.
  • ترشحات چرکی از دندان به وجود می‌آید.
  • صورت ورم می‌کند.
  • رنگ دندان تیره‌تر می‌شود.
  • درد تا ناحیه شقیقه و یا تا زیر فک پیشروی می‌کند.

آسیب به دندان‌های مجاور

توجه کنید دندانی که دچار عفونت شده خودبه‌خود بهبود نمی‌یابد بنابراین اگر دندان‌درد دارید حتماً باید به پزشک مراجعه کنید تا آن را بررسی کند. اگر دندان را به حال خود رها کنید وضعیت آن بدتر می‌شود و عفونت به دندان‌ها و استخوان مجاور آن نیز سرایت می‌کند. اگر عفونت گسترده باشد احتمال موفقیت در درمان عصب کشی دندان کاهش می‌یابد؛ بنابراین قبل از اینکه دیر شود باید سریع دست بکار شوید و به دندان‌پزشکی مراجعه کنید.

شدت بالای درد حاصل از عفونت

پوسیدگی دندان باعث به‌وجودآمدن درد شدید می‌شود که شدت درد، آن‌قدر زیاد است که فرد مبتلا به دندان‌درد نمی‌تواند شب بخوابد یا حتی به کارهای عادی و روزانه خود برسد. عصب کشی دندان بزرگسالان، درد را تسکین می‌دهد و عفونت را از دندان پاکسازی می‌کند.

کم هزینه نسبت به پروتز و ایمپلنت

پزشک هنگام عصب کشی دندان بزرگسالان، بافت پالپ را برمی‌دارد بنابراین دیگر نیازی به کشیدن دندان نیست. عصب کشی دندان بزرگسالان باعث صرفه‌جویی در وقت و هزینه شما می‌شود. اگر به‌جای عصب کشی، دندان خود را بکشید، نمی‌توانید دوباره آن را برگردانید مگر آن که از ایمپلنت استفاده کنید و ایمپلنت نیز مقداری گران است. توجه کنید در صورت اقدام نکردن سریع نسبت به کاشت ایمپلنت، دندان‌ها ممکن است جابه‌جا شوند و دندان‌های مخالف بیش از حد رشد کنند. تغییرات زیادی پس از افتادن دندان ایجاد می‌شود و نمی‌توان آن را دوباره در دهان قرارداد.

فرایند عصب کشی دندان بزرگسالان

هنگامی که به دندانپزشک مراجعه می‌کنید، ابتدا دندان خراب شما معاینه می‌شود و اگر عفونت داشته باشد به شما کپسول آموکسی‌سیلین تجویز می‌کند. پس از مصرف و رفع کامل عفونت اکنون مراحل عصب کشی و ترمیم دندان شما شروع می‌شود.

عکس‌برداری به‌وسیله اشعه ایکس

 اگر دندان‌پزشک تشخیص به انجام عصب‌کشی دهد برای شناسایی محل پوسیدگی ابتدا باید با استفاده از اشعه ایکس از دندان شما عکس‌برداری کند.

بی‌حسی

با استفاده از یک سوزن، دندان توسط دندانپزشک بی‌حس می‌شود. در این مرحله ممکن است کمی درد در قسمتی که سوزن زده شده است حس کنید که عادی است. پس از بی‌حس شدن دندان، اندودنتیست ممکن است از یک مانع دندانی که یک ورقه پلاستیکی کوچک است که دندان را برای تمیز و خشک ماندن در هنگام عصب‌کشی ایزوله نگه می‌دارد استفاده کند.

پالپکتومی

دندانپزشک با  یک دریل کوچک، حفره‌ای در قسمت بالای دندان ایجاد می‌کند. سپس با یک سوهان کوچک، پالپ آسیب‌دیده را از دندان جدا می‌کند و برای زدودن باقی‌مانده پالپ از آب استفاده می‌کند. همچنین دندانپزشک برای کشتن باکتری‌ها و کاهش احتمال بروز عفونت‌های بعدی از یک محلول آنتی‌باکتریال روی حفره دندان استفاده می‌کند.

پرکردن

زمانی که حفره به طور کامل تمیز و سوراخ شد، نوبت به پرکردن آن با مواد پلاستیکی به نام گاتاپرکا می‌رسد. حفره درون دندان با مواد پرکننده موقتی بسته می‌شود تا تاج دائمی آماده شود.

تکمیل درمان

پس از چند هفته، دندانپزشک درمان را با قراردادن تاج دائمی دندان یا مواد مشابه دیگری از مواد ترمیمی روی دندان تکمیل می‌کند.

نکاتی در مورد مراقبت‌های بهداشتی پس از عصب کشی دندان بزرگسالان

احتمال موفقیت در عصب کشی دندان بزرگسالان بسیار بالاست. دندان ترمیم شده با مراقبت‌های صحیح، به مدت طولانی در دهان باقی می‌ماند. اما باید مراقبت‌هایی نیز انجام دهید. در اینجا به چند روش برای مراقبت از دندان‌ها اشاره می‌کنیم:

رعایت بهداشت صحیح دهان و دندان

 دندان‌های خود را دومرتبه در روز مسواک کنید و حداقل یک‌مرتبه نخ دندان بکشید. مراقبت از دندان‌ها از مشکلات بعدی پیشگیری می‌کند.

مراجعه منظم به دندانپزشک

این کار به‌منظور معاینه و تمیزکردن دندان توسط دندانپزشک انجام می‌شود که احتمال پوسیدگی جلوگیری می‌کند.

پرهیز از جویدن غذاهای سفت

جویدن غذاهای سخت می‌تواند باعث شکستن دندان‌ها شود و احتمال دارد به ریشه دندان‌ها آسیب وارد کند.

پیشگیری از عصب کشی دندان بزرگسالان

ازآنجاکه التهاب و عفونت به دلیل پوسیدگی عمیق، انجام ترمیم‌های مکرر روی دندان و یا پرکردگی وسیع اتفاق می‌افتد با رعایت بهداشت دهان و دندان (مسواک زدن دو بار در روز، کشیدن نخ دندان یک‌بار در روز و ملاقات منظم با پزشک) ممکن است نیاز به عصب‌کشی کاهش پیدا کند.

آیا عصب کشی درد دارد؟

شاید  عصب کشی دندان بزرگسالان ترسناک به نظر برسد، اما همانند پرکردن عمیق دندان است. پس از تزریق بی‌حسی در طول عصب کشی دیگر دردی احساس نخواهید کرد و پس از اتمام کار به شما مسکن داده  می‌شود تا در صورت نیاز مصرف کنید. اگر پس از عصب کشی دردی احساس کردید این درد با مسکن‌های معمولی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن کنترل می‌شود. ممکن است پیش از عصب کشی آنتی‌بیوتیک به شما داده شود تا باکتری‌ها از بین بروند. همچنین پس از درمان، درد دندانتان ظرف یک روز تا حد چشمگیری فروکش می‌کند و به حداقل ممکن می‌رسد.

عمر دندان عصب کشی شده چقدر است؟

در درمان عصب کشی دندان بزرگسالان به دلیل پوسیدگی دندان و عفونت ریشه، پالپ دندان را خارج می‌کنند و درون آن را از موادی پر می‌کنند. این دندان چون آسیب‌دیده است نسبت به سایر دندان‌های سالم ضعیف‌تر است به همین دلیل هرچقدر هم که درمان شود باز عمر کمتری نسبت دندان‌های دیگر دارد بنابراین حدود ۱۰ تا ۱۵ سال عمر می‌کند که در این صورت می‌توانید با استفاده از روکش دندان و یا روش‌های دیگر ماندگاری آن را افزایش دهید.

در آخر

عصب کشی دندان بزرگسالان یک روش درمانی مؤثر برای حفظ و ترمیم دندان‌های عفونی شده یا آسیب‌دیده است که با روش‌های جدید عصب کشی بدون درد و ناراحتی انجام می‌شود. باز هم تاکید می‌کنیم برطرف‌شدن درد به معنای ازبین‌رفتن آن نیست. دندان ممکن است عفونت مزمن داشته باشد ولی بدن به‌اندازه کافی با آن مقابله کرده باشد تا بیمار دچار درد شدید نشود. پس حتماً پس از احساس درد اولیه به پزشک مراجعه کنید.

Call Now Button